funkcja liniowa
cappy: Wyznacz wzór funkcji liniowej, ktorej wykres jest rownloegly do wykresu funkcji f(x)=4x−5 i
przechodzi przez punkt A=(−2,1)
15 gru 20:29
Eta:
współczynniki kier. są równe
a
1=a
2= 4
to prosta ta ma równanie:
y −y
A= 4*(x −x
A)
podstaw współrzędne punktu A i podaj równanie tej prostej
15 gru 20:33
Godzio: Witaj
Eta
15 gru 20:34
cappy: bedzie y−1=4*(x+2) i co dalej?
15 gru 20:35
Godzio:
mamy dany punkt A i a=4 podstawiamy do wzoru y=ax+b
1=4*(−2) +b
1=−8 +b
b=9
czyli y=4x+9
a tak jak Eta to wystarczy wymnożyć
y−1=4x+8
y=4x+9
15 gru 20:40
cappy: czyli dobrze mi wyszlo,senk ju

ta matematyka mnie kiedys zabije..
15 gru 20:40
Eta:
Witaj
Godzio
15 gru 20:43