Geometria analityczna.
Feint:

| | ⎧ | (x+3)2+(y−2)2=8 | |
| Ustal, dla jakich wartości parametru k ∊ R układ równań | ⎩ | (x−y+1)(x+y−k)=0 |
|
ma dokładnie dwa rozwiązania.
S
okręgu = (−3,2)
R
okręgu = 2
√2
No jedną figurę mam, ale nie wiem, co jest tą drugą figurą. Pomoże ktoś?
30 gru 09:55
Jerzy:
x − y + 1 = 0 ⇔ y = x +1 lub x + y − k = 0 ⇔ y = − x + k
30 gru 09:59
Feint: Aaaaaa, to w ten sposób? A ja myślałem o opuszczaniu nawiasów
30 gru 10:04
+-:
(x−y+1)(x+y−k)=0
(x+(1−k)0,5)2−(y−(1+k))2=0
30 gru 11:50