granice
few: | | 2+4+6+ ...+ 2n | |
Oblicz lim n→∞ |
| |
| | | |
30 gru 08:33
Jerzy:
licznik: suma ciagu arytmetycznego
| | (n+3)! | | (n+1)!(n+2)(n+3) | | (n+2)(n+3) | |
mianownik: = |
| = |
| = |
| |
| | 2!*(n+3−2)! | | 2!(n+1)! | | 2 | |
30 gru 08:46
few: a wytlumacz mi, bo nie mialam jeszcze kombinatoryki, dlaczego tak rozpisałes (n+3)! ?
30 gru 09:33
Kacper:
Poczytaj sobie o symbolu Newtona. Poza tym to skąd wiesz, że wzór wykorzystywany w
kombinatoryce? Czyli nie miałeś, a wiesz....
30 gru 09:38
few: trochę poszperałam, żeby jakoś to rozwiązać, więc dowiedziałam się o kombinatoryce. Ale nie
spotkałam się z takim rozpisaniem...
30 gru 09:41
Jerzy:
(n+3)! = 1*2*3*4*.........*n*(n+1)*(n+2)*(n+3) = (n+1)!*(n+2)*(n+3)
30 gru 09:42
few: dziękuję
30 gru 10:14