Trygonometria
Ann: Oblicz miarę kąta ostrego α wiedząc, że:
b) tg2α=
√3
Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć? Nie mam pojęcia jak to wyznaczyć..
15 gru 20:27
Eta:
a) to 2α= 45o => α= 22o30'
b) 2α= 60o => α= 30o
15 gru 20:30
Ann: dzięki

a możesz mi powiedzieć co z tym:
a) 3sinβ=
34 
b) 2sinβ=1,3820
Tamte się dało bez tablic, a te
15 gru 20:35
Eta:
sinβ= 34*13= 14= 0,25
β= ..... odczytaj z tablic
b) sinβ= 1,3820 :2= 0,6910
β=........ z tablic
15 gru 20:40
Ann: policzyłam, ale nie wiedziałam, czy jest jakiś sposób na to czy można z tablic,
dzięki jeszcze raz
15 gru 20:44