matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Help
pomocy:
Wyznacz takie liczby x,y aby ciąg(27,x,y) był geometryczny a ciąg (x,y,−3) arytmetyczny
15 gru 20:27
kaz:
x
2
=27y 2y=x−3→x=2y+3 (2y+3)
2
=27y 4y
2
−15y+9=0 Δ=81
√
Δ
=9
3
y
1
=
x
1
=4,5
4
y
2
=3 x
2
=9
15 gru 21:08
pomocy:
Dziękuje
15 gru 21:27