Pizza
Maciuś Sprzęglak: Jak obliczyć obwód pizzy 60cm?
30 gru 00:25
Pedro: Tak samo jak pizzy 30cm, tylko potem mnożysz wynik razy 2
30 gru 00:28
bezendu:
Skorzystaj z całki podwójnej, przejdź na wsp biegunowe
30 gru 00:29
oskar98: Pizza trójkątna 3 x 60 = 180
Pizza kwadratowa 4 x 60 = 240
Pizza pięciokątna 5 x 60 = 300
(...)
Pizza okragła ∞ x 60 = 60∞
Pozdrawiam gorąco i życzę szczęśliwego nowego roku!
30 gru 00:31
Elżbieta Adamczak: d=60cm
r=1/2d=30cm
Obwód to 2πr=2*π*30 czyli 60π cm≈188,4cm.
Temat był już wielokrotnie wałkowany, następnym razem użyj opcji szukaj.
Życzę miłego wieczoru
30 gru 00:44