Walec
Łysy: Odcinek łączący środek dolnej krawędzi podstawy walca z punktem na brzegu górnej podstawy
tworzy z tymi podstawami kąt α. Wyznacz objętość walca, jeśli przekątna jego przekroju
osiowego ma długość d.
Do tej pory zrobiłem tyle:
Narysowałem przekrój osiowy walca z którego wyszło mi, że
h/r=tgα ⇒ h=r tgα ⇒ r=tgα/h
A z twierdzenia Pitagorasa
h2+(2x)2=d2 ⇒ r2=(d2−h2)/4
Podstawiłem to pod wzór na objętość walca
V=πr2h
Najpierw podstawiłem h
V=π r3 tgα
Teraz r2
V=π [(d2−h2)/4](3/2) tgα
I tutaj utknąłem w martwym punkcie. Będę wdzięczny za wskazówki, znalezione błędy w moim toku
rozumowania i rozwiązanie zadania.
Prawidłowa odpowiedź do zadania to
V=π d3 (1/(4+tg2α))(3/2) tgα
Ps. Pod koniec mojego opisu te całe nawiasy są podnoszone do potęgi 3/2, ale nie umiem tego
poprawnie zapisać
29 gru 23:50
dero2005:
h= rtgα
(2r)
2+h
2=d
2
| | 1 | |
V= πr2h = πd3 |
| *tgα |
| | (4+tg2α)32 | |
30 gru 10:02
Łysy: Nie mogę dojść skąd wyszło
r = d/[(4+tg2α)3/2]
3 sty 14:50
dero2005:

dane: d,α
h = rtgα
(2r)
2 + h
2 = d
2
4r
2 + r
2tg
2α = d
2
r
2 (4 + tg
2α) = d
2
| | d2 | | d | |
V = πr2h = π |
| * |
| *tgα = |
| | (4+tg2α)22 | | (4+tg2α)12 | |
3 sty 18:16