trójkąt
Eta: Zadanko dla chętnych

W trójkącie ABC kąt przy wierzchołku B ma miarę 60
o
Z wierzchołka A poprowadzono dwusieczną , która przecięła bok BC w punkcie E
Na boku AC obrano taki punkt F ,że |∡AEF|=30
o
Wyznacz miarę kąta |OFC| , gdzie punkt O jest środkiem okręgu opisanym
na trójkącie AEC.
29 gru 22:33
Jack: Nie ma tu chetnych, poszukaj na innym forum

]
29 gru 22:45
Jack:

ładny rysunek? ^^
29 gru 22:50
PW: Gorzej bywa, gdy chęci są, a możliwości brak
29 gru 22:52
Eta:
29 gru 22:53
Jack: pewno jakies wlasnosci z tym okregiem sa zwiazane...
29 gru 23:24
Saizou :

z tw. sinusów
| | 1 | |
sinα= |
| →α=150o lub α=30o |
| | 2 | |
ale chyba za prosto
29 gru 23:33
Saizou : kurczę nie ten trójkąt

chyba za późno
29 gru 23:39
henrys:

żart? czy źle przepisane?
30 gru 00:43
Eta:
ΔABC nie jest równoboczny ! i O≠F
30 gru 00:50
henrys: a gdzie tak jest napisane?
30 gru 00:50
henrys: Według tego co napisałaś szukany kąt może mieć dowolną miarę <180o
30 gru 00:52
Eta:
Dostałam zadanie takiej treści (tylko jeden kąt 60o)
30 gru 00:53
henrys: to treść jest błędna
30 gru 00:53
Eta:
Właśnie , też mi ta treść nie odpowiada

No cóż ... jaka treść taka odpowiedź ( w tym przypadku co podajesz .... banalna
30 gru 00:55