Szereg Geometryczny Oblicz 7.166 Matematyka 2
Wojtek : Witam, nie mogę sobie poradzić z tym przykładem liczyłem kilka razy nigdy mi nie wyszło tak jak
w odpowiedziach

nie mam pojęcia gdzie robię błąd oto zadanie:
7.166
e)
2+√3/2−√3 − 1 + 2−√3/2+√3−...
q wychodzi mi − 2−√3/2+√3
29 gru 20:47
Mila:
Ułamki piszemy za pomocą dużego U {licznik} {mianownik} bez tych spacji,
w Twoim zapisie nic nie można odczytać.
29 gru 20:51
Wojtek : Sorki już poprawiam nie wiedziałem jak to zapisać estetycznie
| 2+√3 | | 2−√3 | |
| − 1 + |
| +... |
| 2−√3 | | 2+√3 | |
Mam nadzieje że teraz czytelne
29 gru 21:16
Wojtek : Edit tam po a3 ma być − ....
29 gru 21:17
29 gru 21:31
Wojtek : No czyli musze robić gdzieś dalej błąd bo q dobrze wyliczyłem
| | a1 | |
teraz zawsze podstawiałem do S= |
| |
| | 1−q | |
29 gru 21:32
Jack: dziedzina
|q| < 1
29 gru 21:33
Wojtek : i potem zawsze cos innego gdy próbowałem zrobić "od tyłu" za S podstawiałem wynik z odpowiedzi
nie mogłem wyliczyć.
| | 1 | |
W odpowiedziach jest S= |
| (2+√3)3 |
| | 4 | |
29 gru 21:34
Jack: sprobuj usunac niewymiernosc z pierwszego i trzeciego wyrazenia, wtedy wyjdzie inne "q"
29 gru 21:37
Jack: otrzymujesz wtedy szereg
(2+
√3)
2 , −1 , (2−
√3)
2
29 gru 21:44
Jack: chociaz z tego tez nie wyjdzie...
29 gru 21:45
Wojtek : | | 1 | |
wtedy q= |
| nic to nie dało :C |
| | 5 | |
29 gru 21:49
Mila:
Przekształcamy:
| (2+√3)2 | | (2−√3)2 | |
| −1+ |
| −...= |
| 4−3 | | 4−3 | |
=(2+
√3)
2−1+(2−
√3)
2−........
Przekształcamy:
| | −1*(2−√3)2 | |
q= |
| =−(2−√3)2 |
| | 4−3 | |
spr.
| | −1 | | 1 | | (2−√3)2 | |
a3=−1* |
| = |
| = |
| =(2−√3)2 |
| | (2+√3)2 | | (2+√3)2 | | (4−1)2 | |
| | 1 | | (2+√3)2 | |
S=(2+√3)2* |
| = |
| = |
| | 1+(2−√3)2 | | 1+4−4√3+3 | |
| | (2+√3)2 | | (2+√3)2 | | 1 | | (2+√3)2*(2+√3) | |
= |
| = |
| = |
| * |
| ⇔ |
| | 8−4√3 | | 4*(2−√3) | | 4 | | 4−1 | |
==============
=
29 gru 21:52
Wojtek : Wielkie dzięki
29 gru 22:05
Mila:
29 gru 22:15
Jack: czyli sie w miare zgadzalo to co napisalem : )
29 gru 22:20
Jack: btw..
warto wiedziec ze
29 gru 22:26
Mila:
Tak.
(2+√3)*(2−√3)=1
30 gru 00:56
30 gru 16:09
Anna:
Witam czy ktoś rozpisze mi to krok po kroku? + czy mogę to pomnożyć "na krzyż"?
14 lis 17:44
Anna: ups nie tutaj
14 lis 17:45