Rozwiąz
KP: witam:
mam następujące zadanie:
rozwiązać równość:
√x+3+
√3x−2=7
popodnosilem do kwadratu i przeprowadzając dalej obliczenia całość sprowadziła się do równania
kwadratowego
−x
2+103x−582=0, pierwiastkami tego sa 6 i 97.
Liczba 97 nie pasuje. I teraz pytanie− dlaczego

?
29 gru 20:00
Lukas:
Ustal dziedzinę najpierw
29 gru 20:01
KP: x należy do [2/3, ∞)
29 gru 20:03
KP: więc obie liczby się mieszczą w dziedzinie
29 gru 20:09
PW: To nie znaczy, że obie są rozwiązaniami. Liczba 6 jest rozwiązaniem, a funkcja po lewej stronie
jest rosnąca, zatem drugiego rozwiązania nie ma.
Najlepszym sposobem rozwiązania tego równania jest odgadnięcie jednego rozwiązania −
liczby 6 − i napisanie tego co wyżej. Żadnych podnoszeń do kwadratu i uciążliwych rachunków.
29 gru 21:24
Jack: jak podnosisz do kwadratu to sprawiasz ze ujemne liczby tez spelniaja twoje rozwiazanie
(−2)2 = 22 = 4
dlatego jesli gdziekolwiek podsnosisz do kwadratu, to na koncu powinienes podstawic oba wyniki
do rownania poczatkowego bo na 99% jeden z wynikow odpadnie
29 gru 21:25
KP: no dobrze− a jak teraz mam równanie takie:
x+2 = 2√2+x√x−1
dziedziną będzie x należy do [1, ∞).
Rozwiązanie podniosłem do kwadratu w celu pozbycia się ułamka
mam zatem:
właśnie− czy ktoś mógłby wyjaśnić kiedy podnosić a kiedy nie do kwadratu?
30 gru 12:04
Jerzy:
skoro z dziedziny wynika,że: x + 2 > 0 , to możesz podnosić
30 gru 12:08
KP: czyli podnosić do kwadratu można wyłącznie wyrażenia nieujemne?
30 gru 12:46
KP: no dobrze, czyli po podniesieniu do kwadratu i uproszczeniu mam:
14x2+x−1 = x √x−1
30 gru 12:49
KP: i dlaej można ponownie skwadratować ?
30 gru 12:51
KP: po podniesieniu mam wielkomian:
116x4−12x3+32x2−2x+1=0
30 gru 12:55
Arturek_lat_7:
Można, aczkolwiek otrzymasz wielomian 4 stopnia −−− więc o ile nie będzie grupowania, to raczej
nie będziesz w stanie wyznaczyć miejsc zerowych ... spróbuj podnieść do kwadratu i zobacz co
wyjdzie.
30 gru 12:56
KP: a− chodzi ci o to,że alternatywnie można to zwinąć do wzoru (1/8)(x−2)4 o wtedy miejsce
zerowe od razu widać, że jest równe 2
30 gru 13:12
KP: Dobrze, to już wiem. Dziękuję.
Czy mógłby jednak ktoś wyjaśnić kiedy można a kiedy nie podnosić do kwadratu, zarówno w
równaniach jak i nierównościach?
30 gru 13:13
Kacper:
Równania zawsze można podnosić do kwadratu, ale skutki mogą być różne

Nierówności podnosimy do kwadratu, jeśli obie strony są nieujemne
30 gru 13:16