równanie
matematyk:
jak to rozwiązać?
29 gru 19:29
kyrtap: proponuje wyznaczyć najpierw dziedzinę a później 2 przenieść na lewą stronę
29 gru 19:32
plus: k
2−4=2k
2−k
k
2−2k
2−4+4=0
−k
2=0
k=0
może tak
29 gru 20:06
Mila:
Plus Masz tam literówkę w prawej stronie powinno być 2k
2−4
D:
k
2−2≠0⇔
k≠
√2 i k≠−
√2
k
2−4=2k
2−4
k
2=2k
2
k
2=0
k=0
29 gru 20:35
plus:
(x−3)(x+3)=(x−7)4x
x
2+3x−3x−9=4x
2−28x
−3x
2+28x−9
dalej

?
29 gru 20:51
Mila:
Powinieneś pamiętać , że (a−b)*(a+b)=a2−b2, zatem
(x−3)*(x+3)=x2−9
Dalej
−3x2+28x−9=0⇔
3x2−28x+9=0
Δ=282−4*3*9=..
i licz pierwiastki.
29 gru 22:02
plus: dzięki
wyszło
30 gru 08:31