Zbada, czy ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym, jeżeli jest określony wzorem
Mateusz: Zbada, czy ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym, jeżeli jest określony wzorem
an = an + b gdzie a,b nalezy do R
an=log2 32n+1
29 gru 19:29
piotr: 1) an+1−an=an+a+b−an−b= a, czyli r=a, a jest stałą więc jest to ciąg arytmetyczny?
29 gru 19:38
piotr: 1) tak
2) an=log232n+1=(2n+1)log23
an+1−an=(2n+3)log23−(2n+1)log23=2log23, to stała więc również ciąg arytmetyczny.
29 gru 19:49
===:
an=log232(n+0,5)
an=(n+0,5)log232
an=2n+1
29 gru 20:08
===:
byle jak zapiszesz i kłopot
a
n=an+b (a
n=a*n+b)
29 gru 20:14
abc: 2n−4
25 maj 09:09
janek191:
an = 2 n − 4 − ciąg arytmetyczny.
25 maj 12:50