Nierówność trygonometryczna
Kacperek: sin2x≥2sin2x
Jak to rozwiązać w przedziale <0,2π>
Doszedłem do postaci
2sinx(cosx−sinx)≥0
29 gru 19:05
PW:
2sinxcosx ≥ 2sin
2x.
Liczby, dla których obie strony są zerami, to znaczy x
1 = 0, x
2 = π i x
3 = 2π, są
rozwiązaniami.
Dla pozostałych x jest sinx ≠ 0 i obie strony nierówności można podzielić przez dodatnie
2sin
2x
otrzymując równoważną nierówność
| | cosx | |
|
| ≥ 1, x∊<0, 2π>\{x1, x2, x3} |
| | sinx | |
ctgx ≥ 1, x∊<0, 2π>\{x
1, x
2, x
3},
a to ma rozwiązanie oczywiste − odczytujemy z wykresu.
29 gru 23:06
Mila:
Witaj
PW, sprytne rozwiązanie.

.
29 gru 23:52
Kacperek: Ale czy dzieląc przez 2sin2x nie tracimy jakiegoś rozwiazania? Przecież w ten sposób sinusy
sie skracają....
30 gru 14:00
Arturek_lat_7:
Kacperek −−− zauważ, że sin2x = 0 ⇔ x= kπ, a te rozwiązania były podane na samym początku
30 gru 14:02
Krzyś : | | π | | −π | |
Jak "rozbić" takie coś: 2cosx+ |
| cos |
| =0 |
| | 4 | | 4 | |
Jest to przekształcenie cosx−sinx
...i czy w ogóle można tak robić?
30 gru 14:51
Krzyś : odpowie mi ktoś?
30 gru 15:15
Jerzy:
przecież: cos(−π/4) to stała wartość
30 gru 15:17
PW: Nie wiadomo o co pytasz. Co to znaczy "rozbić"?
30 gru 15:17
Krzyś : Rozłożyć na czynniki?
30 gru 15:29
Krzyś : Jerzy masz racje
30 gru 15:29
30 gru 16:56
Krzyś : | | π | |
Nie wiem skąd się bierze cos(x+ |
| ) |
| | 4 | |
| | π | | √2 | |
2cos(x+ |
| )* |
| =0/ :2 <<< Tak? |
| | 4 | | 2 | |
Jak Ty to rozwiązałeś teo

Bardzo proszę wytłumacz mi to
30 gru 17:08