planimetria
5-latek: Zadania dla
Jack
Zadanie nr 1 .
Obliczyc promien kola dopisanego do najdluzszsego boku trojkata o bokach 3, 4 5 cm . (łatwe)
Zadanie nr 2 . (trochę trudniejszse )
Na czym polega wcinanie w przod do dwóch punktów
Obliczyc CC' jeśli wiadomo ze AB=6 ∡BAC=90
o, ∡BAC'=45
o, ∡ABC=30
o, i ∡ABC'=45
o.
Przyjemnego rozwiazywania
29 gru 18:43
Mila:
Najpierw podaj definicje tych pojęć, nie ma w programie.
29 gru 20:49
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
29 gru 20:53
5-latek:

O kole dopisanym to sobie przeczyta .
Natomiast wcinanie się w przod do dwóch punktów (polega to zadanie na wyznaczeniu odleglosci
miedzy dwoma niedostępnymi punktami C i C' gdy wykonane zostały odpowiednie pomiary z dwóch
dostępnych punktów A i B
Milu mam to zadanie rozwiązane w książce tylko inne dane
29 gru 21:18
Jack: czemu dla mnie? xd
29 gru 21:23
5-latek: A czemu nie dla Ciebie ?
29 gru 21:24
Jack: bo nie lubie planimetrii

i musze jeszcze sie dowiedziec co to kolo dopisane, oraz wcinanie punktow
29 gru 21:27
Jack: i moglbys wyslac kilka takich rozwiazan z twojej magicznej ksiazki, chetnie bym zobaczyl
jakiego autorstwa oraz same rozwiazania ; D
29 gru 21:32
5-latek: O wcinaniu się napisałem CI o 21;18
Masz rysunek podstaw dane a boki oblicz z odpowiednich twierdzeń
Zastanow się jakich .
jeśli nie znajdziesz wzorow na promienie kol dopisanych stycznych do bokow trojkata to jutro CI
napisze w tym poscie
ja tez nie lubie planimetrii
29 gru 21:33
5-latek: Roman Leitner
Geometria dla licealistów (ja mam z 1999r
Pierwsze wydanie 1965r
Możesz sobie wypozyczyc
29 gru 21:35
Jack: z biblioteki? : O
29 gru 21:39
5-latek: Tak nawet pedagogicznej jeśli masz blisko .
Ja musze dojechać 25 km
jest ona wznowieniem kursu geometrii zawartego w książce Romamn Leitner Wojciech Zakowski
matematyka dla kandydatow na wyzszse uczelnie techniczne czII
Jeśli tej 1 nie będzie to będzie na pewno ta druga
29 gru 21:43
29 gru 21:47
Jack: nie mogl bys wyslac kilka screen'ow na gg ? : /
29 gru 22:27
Jack: zad 2...
|C C'| = 2√2 ?
dwa razy tw. sinusow...wiec nwm czy wystarczy ; d
29 gru 22:42
5-latek: Nie wystarczy
Odp. √30−12√3 do zadania nr 2
Odpowiedz do zadania nr 1 to r=6
30 gru 17:49