wyrażenie
plus:
ktoś coś pomoże

?
29 gru 18:40
Janek191:
k
2 + k = k*(k +1)
k
2 − 1 = ( k −1)*(k +1)
Sprowadź do wspólnego mianownika i dodaj
29 gru 18:49
plus: wspólny mianownik to (k+1)
2
29 gru 19:00
Mila:
| k−1 | | 2k | |
| + |
| = |
| k*(k+1) | | (k+1)*(k−1) | |
dopisz licznik
29 gru 19:05
plus: jak to wychodzi?
29 gru 19:10
Mila:
Każdy licznik mnożysz przez dodany czynnik w mianowniku.
29 gru 19:12
Mila:
| 2 | | 5 | | 2*6 | | 7*5 | |
| + |
| = |
| + |
| |
| 7 | | 6 | | 7*6 | | 6*7 | |
29 gru 19:14
Natalka : Mila mogłabyś spojrzeć na moje zadanie?
29 gru 19:18
plus: licznik wiem, ale jak zrobic wspolny mianownik?
29 gru 19:21
Mila:
plus, mianownik ma zawierać wszystkie czynniki jednego i drugiego mianownika, napisałam
19:05
Natalka podaj adres zadania, po kolacji zobaczę.
29 gru 19:24
plus: do pierwszego dodajemy (k−1)
a do drugiego?
29 gru 20:13
Mila:
do drugiego k, bo wcześniej nie było tego czynnika
k≠0 i k≠1 i k≠−1
| k−1 | | 2k | |
| + |
| = |
| k*(k+1) | | (k+1)*(k−1) | |
| | (k−1)*(k−1) | | 2k*k | |
= |
| + |
| = |
| | k*(k+1)*(k−1) | | k*(k+1)*(k−1) | |
| | k2−2k+1+2k2 | |
= |
| = |
| | k*(k+1)*(k−1) | |
==================
29 gru 20:31
plus: dzięki, super,
ale wynik mam taki w rozwiązaniach
29 gru 20:34
Mila:
Zobacz, czy dobrze przepisałeś przykład.
29 gru 21:03
Mila:
Sprawdziłeś?
29 gru 22:02
plus:
tak ma byc
mój błąd, przepraszam
30 gru 08:26