elektrotechnika
Lukas:
Jak obliczyć wartość średnią, średnią arytmetyczną i skuteczną przebiegu okresowego ?
http://scr.hu/990w/wjdyq
29 gru 18:30
kyrtap: Masz przebieg trójkątny, więc dla przebiegu trójkątnego zależność pomiędzy wartością skuteczną
maksymalną wyraża się zależnością:
gdzie: F
sk − wartość skuteczna; F
m − wartość maksymalna
| | 2 | | 2 | √3 | | 2√3 | |
Zatem : Fsk = |
| = |
|
| = |
| |
| | √3 | | √3 | √3 | | 3 | |
W przedziale (0,2) masz funkcję f(t) = t
Wartość średnia przebiegu okresowego to:
Zatem :
| | 1 | | t2 | | 1 | |
Fśr = |
| [ |
| ]20 = |
| * 2 = 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Średnia arytmetyczną liczysz dla połowy okresu
29 gru 19:02
Lukas:
kyrtap a skąd masz ten wzór Fsk ?
29 gru 19:11
kyrtap: no tak jest i już
| | Fm | |
dla przebiegu sinusoidalnego : Fsk = |
| |
| | √2 | |
| | Fm | |
dla przebiegu trójkątnego: Fsk = |
| |
| | √3 | |
dla przebiegu prostokątnego F
sk = F
m
29 gru 19:14
kyrtap: jakoś to może i się wyprowadza te wzory ale nie chce mi się szukać tego w notatkach
29 gru 19:17
Lukas:
Dzięki bardzo. Pomęczę Cie jeszcze

a Stany ustalone ogarniasz może ?
29 gru 19:19
kyrtap: Pokaż bo może wiem może nie wiem
29 gru 19:21
29 gru 19:33
kyrtap: metodę symboliczną mieliście czy nie? bo nie wiem którym sposobem liczyć?
29 gru 19:38
Lukas:
Mieliśmy ale ja wgl nie ogarniam tej elektrotechniki...
Co z tego, że zrobisz mi przykład, dostanę inny, inne połączenia to nic nie policzę
29 gru 19:42
kyrtap:

dobra lecę
Zadanie 1
Przy zwarciu będziesz miał taki schemat
A więc z II prawa Kirchoffa
E = U
R1 + U
R2 + U
L
U
R = R * I(t)
29 gru 19:54
kyrtap: w tym wypadku nie wchodzi w grę metoda symboliczna bo nie ma podanego żadnej ω ani przebiegu
okresowego napięcia lub prądu, więc zostaje równanie różniczkowego, tutaj zapewne powinno
wyjść równanie różniczkowe pierwszego rzędu niejednorodne
29 gru 19:55
kyrtap: +/− mam nadzieję że się wypowie
29 gru 19:56
Lukas:
Ponawiam pytanie, z czego się uczyłeś ?

egzamin 4 lutego
29 gru 19:58
kyrtap: Zygmunt Filipowicz − Zadania z teorii obwodów w pdf
i trochę Bolkowskiego "Elektrotechnika" przeczytałem
29 gru 20:02
Lukas:
Dzięki, może jakoś ogarnę
29 gru 20:03
kyrtap: ogólnie ten przedmiot trochę olałem bo tydzień przed się uczyłem i trochę żałuje bo po głębszej
analizie jest jednym z przyjemniejszych kursów
29 gru 20:04
Lukas:

Masz może gadulca ?
29 gru 20:10
Lukas:
skąd ta 1/2 przed fsr ?
29 gru 23:09