matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna z funkcji złożonej
Student:
Witam! Mam problem z policzenie pochodnej z danej funkcji:
https://z-1-scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t34.0-12/12398943_919466011472493_893520661_n.jpg?oh=dd5545a165ea72e8383f105d69b86a19&oe=5685A3C5
Przykład A. Proszę o rozwiązanie poniżej lun przynajmniej nakierowanie co po kolej robić.
29 gru 18:04
Janek191:
3
√
x
= x
1
3
6
√
x
= x
1
6
Wykonaj działania.
29 gru 18:09
Janek191:
I wzór na pochodną funkcji złożonej.
29 gru 18:10
Dżin:
x
−
1
2
x
−
2
3
+
=2x
−
5
6
x
1
3
x
1
6
x
5
2
f(x)=(2x
−
5
6
)
−3
=
8
5
f'(x)=
*x
3
2
16
29 gru 18:20