prawdopodobieństwo warunkowe
pytajnik123: Ze zbioru liczb {11, 12, 13, ..., 19, 20} losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, że
jest to liczba parzysta, pod warunkiem, że liczba ta jest większa od 13.
| | 7 | |
Liczba większa od 13 ===> |
| |
| | 10 | |
| | 4 | |
Liczba parzysta większa od 13 ===> |
| |
| | 7 | |
Dlaczego to nie tak?
Mila:
Odwrotnie zinterpretowałam wcześniej.
|Ω|=10
A− wylosowano liczbę parzystą,
B− wylosowano liczbę większą od 13
B={14,15,16,17,18,19,20}
A∩B={ 14,16,18,20}
| | P(A∩B) | | | | 4 | |
P(A/B}= |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | | | 7 | |
Albo