całka
nektarynka: ∫(2−x2)ex dx
robię przez częsci dwukrotnie, ale coś jest nie tak proszę o pomoc
29 gru 16:45
Dawid: To może jakieś obliczenia

?
29 gru 16:46
nektarynka: v'=ex
u=2−x2
29 gru 16:48
Dawid: Pierwsze podstawienie dobre i jaki wynik ?
29 gru 16:49
nektarynka: ex (2−x2) − ∫−2x*ex dx
29 gru 16:49
nektarynka: v'=ex
u=−2x
29 gru 16:50
nektarynka: =ex(2−x2)−2x*ex − ∫ −2ex dx
29 gru 16:51
nektarynka: =ex(2−x2)−2x*ex+2ex + C
29 gru 16:52
nektarynka: dobrze?
29 gru 16:52
Dawid: −2 możesz wyciągnąć przed całkę i wtedy u=x
29 gru 16:52
Dawid: Wynik prawie dobrze bo powinno być
2xex−2ex
29 gru 16:54
nektarynka: czemu?
29 gru 16:54
nektarynka: po pierwszym podstawieniu?
29 gru 16:55
Dawid: mówię o końcówce tego wyniku, który podałaś o 16:52 znaki na odwrót
29 gru 16:57
nektarynka: wynik mam podany : (2x−x2)ex +C
29 gru 16:59
Dawid: ex(2−x2)+2(exx−ex)+C to jest wynik
29 gru 17:04
nektarynka: to mam błąd w zestawie zadań, dziękuję
29 gru 17:05