Pole prostokata oraz dowód na liczbach
duo: zad. 1 Dany jest prostokąt o obwodzie równym 8√3+8.Przekątna prostokąta dzieli jego kąt na
dwa kąty, których stosunek miarjest równy 2:1.
Oblicz pole tego prostokąta.
zad.2Wykaż,że dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b zachodzi nierówność a2+ 4b2≥4(a+b)−5.
Bardzo będę wdzięczna za pomoc. Przygotowuję się do matury.
29 gru 15:45
Eta:
2/ a2−4a+4+4b2−4b+1≥0 ⇔ (a−2)2+(2b−1)2≥0
29 gru 15:53
Kacper: to jak się przygotowujesz, to samej pracuj
29 gru 15:54
duo: Dzięki Eta.
Do Kacper:
Pracuję Kacperku. Pozdrawiam
29 gru 16:00
Eta:

2α+α=90
o ⇒ α=30
o , 2α=60
o
P=a
2√3 L= 2a(
√3+1) = 8(
√3+1) ⇒ a=....
P=...
29 gru 16:08
duo: Dziękuję bardzo. Zaczęłam podobnie ale kombinowałam z Pitagorasa i nie mogłam ruszyć dalej.
Dziękuję serdecznie, wiele razy mi pomogłaś bez zbędnych zlośliwości. gdyby to było możliwe
chętnie bym się odwdzięczyła nie tylko dobrym słowem. Niewielu jest tak serdecznych ludzi ale
to daje wiarę w drugiego człowieka
Słusznie ktoś powiedział zacytuję:,,Tak dużo ludzi a tak trudno o człowieka"
29 gru 16:36
duo:
29 gru 16:37
duo: Eta.Te podzię.kownia dla Ciebie
29 gru 16:47
Eta:
29 gru 17:18