cigłość
Kamil: Dobrać stałe a i b tak aby funkcja określona wzorem
a * arcctg
1x dla x < 0
b dla x = 0
była ciągła na ℛ
proste przykłady zrobie, a taki już nie

zaczynam od tego że x
0 = 0
i liczę granicę z lewej i prawej strony
z lewej dla 0 = a * arcctg
1x = a * π
| | e−1x − 1 | |
z prawej dla 0 = |
| i tutaj już się gubię ... robię jakieś zamiany z e |
| | cos x | |
żeby
dojść do 1 ale i tak nie wychodzi coś sensownego ...
proszę o pomoc
29 gru 15:08
wmboczek: z prawej −2/π=b=a*π
29 gru 15:23
Kamil: jak wyliczyć prawą o to mi chodzi
29 gru 15:24
Kamil:
29 gru 15:54
wmboczek: e
−∞=0
cos0=1
i coś tam wcześniej pomyliłem bo wychodzi −1/1=−1
29 gru 16:26
Kamil: tez mi wyszło to −1 ale nie wiedziałem czy jest ok
29 gru 16:29
Kamil: | | 1 | |
więc wychodzi na to że a = − |
| b = −1 |
| | π | |
sprawdzi ktoś ?
29 gru 16:33
Kamil:
29 gru 19:40