Badanie przebiegu zmienności funkcji y=p{x}*lnx
Michał: f(x) = √x*lnx
Bardzo proszę o pomoc w zbadaniu przebiegu zmienności w/w funkcji. Wyliczyłem już kilka
istotnych dla przebiegu punktów x= 1/(e2), x = (e3)/2
Nie jestem pewien czy mam to dobrze. Proszę o rozwiązanie, z którym mógłbym sobie porównać
resztę wyników i moje obliczenia, ze szczególnym uwzględnieniem tabelki, która sprawiła mi
najwięcej problemów (zupełnie nie wiem jak mam ją rozpisać).
Z góry dziękuję za rychłą pomoc : )
15 gru 19:53
Michał: ponawiam swoją prośbę. Zależy mi, jesli to możliwe na odpowiedzi jescze dzisiaj.
15 gru 20:59
Andrzej: a skąd ten drugi punkt ?
15 gru 21:39
Andrzej: mi wyszło tak:
dziedzina R+
granica dla x→0+ = 0
granica dla x→∞ = ∞
asymptot brak
miejsce zerowe = 1
pochodna lnx + 22√x, dla x ∊(0,e−2) ujemna, potem dodatnia
druga pochodna −ln x4√x3, dla x ∊ (0,1) dodatnia, potem ujemna
trzeba policzyć jeszcze f(e−2), to będzie minimum funkcji.
umiesz na tej podstawie narysować wykres ?
15 gru 21:56
Michał: punkt przegięcia. Nie, mam problem z wykresem cały czas... Mogę prosić o tabelkę?
15 gru 21:59
Michał: Ale strasznie namieszałem sobie w obliczeniach.
15 gru 21:59
Andrzej: ja nie mam tego punktu przegięcia, mam tylko w jedynce. Druga pochodna zmienia znak tylko w
jedynce − ma w liczniku lnx, a on zmienia znak tylko w jedynce.
x 0+ 1/e2 1
f(x) 0 mal. wyp. min. rosn. wyp. p.p. rosn. wkl.
f'(x) − 0 + +
f''(x) + + 0 −
15 gru 22:07
dominik04u: a wykres wychodzi inaczej
18 sty 11:11
dominik04u:

o tak. maleje wklęśle i rośnie wklęśle do 1
18 sty 11:13