.
Natalka: Pomoże ktoś zrozumieć przejście w rozwiązaniu całki?
∫(e
xsinx)dx = e
xsinx − ∫(e
xcosx)dx = e
xsinx − e
xcosx + ∫(e
xsinx)dx = e
x(sinx−cosx) −
∫(e
xsinx)dx =
dalej nie wiem skąd się wzięło:
2∫(e
xsinx)dx = e
x(sinx−cosx) + C/:2
| | 1 | |
∫(esinx)dx = |
| ex(sinx−cosx) + C |
| | 2 | |
29 gru 15:04
Natalka: metoda przez części, nie pisałam pomocnicznych obliczeń pochodnych przy tym
29 gru 15:05
zombi: Zauważ, że początkowa całka ∫exsinxdx powtarza się jak rozpisujemy przez części. Jak się
powtórzyła przenosimy ją na lewą stronę i mamy 2 razy ∫sinxexdx
dzielimy przez 2 i mamy wynik.
29 gru 15:06
Jerzy:
na końcu po prawej stronie masz całkę wyjściową z minusem, więc przenosisz ją na lewą stronę,
potem dzielisz obustronnie przez 2
29 gru 15:07
Natalka: dzięki
29 gru 15:07
Natalka: Takie mam jeszcze
Rozwiaż metodą przez częśći
z tego co próbowałam:
f'(x)=1, g(x)=tgx
| | 1 | |
= xtgx − ∫( |
| )dx = .... |
| | cosx | |
29 gru 15:20
Jerzy:
start dobry ...koniec kiepski
29 gru 15:23
Jerzy:
u' = 1 v = tgx
.... = x*tgx − ∫tgxdx = ...
29 gru 15:25
Jerzy:
ostatnia całka przez podstawienie: cosx = t
29 gru 15:25
Natalka: dzięki, nie wiem czemu tam wrzuciłam g'(x) zamiast g(x)
ta jest trudniejsza:
∫(e2xcos(ex))dx
29 gru 15:35
Natalka: = ∫(ex)2cos(ex)dx i podstawiać za ex ?
undefined
29 gru 15:37
Dawid: t=ex
29 gru 15:38
Jerzy:
ex = t , exdx = dt , ............. = ∫t*costdt
29 gru 15:39
29 gru 15:39
Jerzy:
oj, nie tak Dawid
29 gru 15:40
Natalka: wtedy mam ∫excos(t) dt
29 gru 15:41
Natalka: t=ex
dt/dx=ex
dt=exdx
w całce jest (ex)2
29 gru 15:42
Natalka: nie zwróciłam uwagi na końcu, że ex już jest t, ok
29 gru 15:44
Jerzy:
= ∫ex*ex*cos(ex)dx = ∫ex*cos(ex)*exdx = ∫t*cost*dt
29 gru 15:45
Natalka: ∫21 xlnx dx
29 gru 16:45
Natalka: jakaś wskazówka?
29 gru 16:55
Dawid: przez części
u=lnx
v=x
29 gru 16:56
Natalka:
| | 1 | |
∫21xlnx dx= |
| x2lnx − ∫21xlnx dx |
| | 2 | |
nie wiem co dalej...
29 gru 17:10