Geometria
rogal:
Dany jest okrąg o równaniu x2+y2−2x−4y−11=0 i prosta l o równaniu x−y−3=0 . Wyznacz równanie
okręgu symetrycznego do danego względem prostej l .
Obliczyłem , że S=(1,2) r=4
Nie wiem co mam dalej zrobić , proszę pomóżcie
15 gru 19:49
rogal: ?
15 gru 19:59
rogal: ?
15 gru 20:17
kaz: dana prosta l i prosta prostopadła do niej przechodząca przez S(1,2) przecinają się w punkcie
nazwijmy go P,który jest środkiem odcinka łączącego środki tych okręgów
reasumując:
rozwiąż układ równań z tymi prostymi otrzymasz współrzędne środka odcinka za pomocą których
wyliczysz współrzędne środka drugiego okręgu o tym samym promieniu co pierwszy
15 gru 20:37
kaz: rozumiesz?
15 gru 21:08
rogal: ehh nie wychodzi mi to
15 gru 21:24
kaz: pr.l→y=x−3
pr.k→y=−x+3
P(3,0)
| | xs1+xs2 | | ys1+ys2 | |
S1S2=[ |
| , |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
S
2(5,−2)
15 gru 21:38