szeregi
szeregi: Witam, mógłby ktoś pomóc rozwiązać ten przykład?
Zbadaj zbieżność bzwgl szeregu:
| | (n!)2 | |
∑ (−1)n * |
| |
| | 2n * (3n)! | |
| | (n!)2 | |
Tutaj wrzucam pod wartość bezwzględną i otrzymuję ∑ |
| |
| | 2n * (3n)! | |
No i tutaj pojawia się problem. Wiem jak rozpisać prostą silnie jak np. (n+2)!, ale nie mam
pojęcia jak zrobić to z np. (2n)!, czy też (2n!). Niby tylko '!' w innym miejscu, ale
rozpisanie jest całkiem inne..
29 gru 14:13
szeregi: Oczywiście tutaj użyję kryterium D'Alamberta, czyli mamy:
| | [(n+1)!]2 | | 2n(3n)! | |
lim |
| * |
| |
| | 2n+1[3(n+1)]! | | (n!)2 | |
29 gru 14:15
zombi: Różnica jest znacząca.
(2n)! to silnia z 2n, czyli jest to iloczyn 2n kolejnych liczb naturalnych
1*2*3...*n*...*(2n−1)*(2n) = (2n)!
Natomiast to co napisałeś
2n! = 2*(n!) = 2*[1*2*3*...*n]
29 gru 14:16
Saizou :
(2n)!=(2n)*(2n−1)*(2n−2)*...*n*(n−1)*...*2*1
2n!=2*n!=2n(n−1)(n−2)*...*2*1
29 gru 14:16
szeregi: Okey, zapamiętam. A jak rozpisać te silnie, które pojawiają się po użyciu D'Alamberta?
29 gru 14:21
szeregi: Czyli np. (3n+3)! to będzie 3n!(3n+1)(3n+2)(3n+3)?
29 gru 14:23
zombi: [3(n+1)]! = (3n+3)! = (3n+3)(3n+2)(3n+1)[(3n)!]
29 gru 14:23
Saizou : tak
29 gru 14:23
zombi: [(n+1)!]2 = [(n+1)(n!)]2 = (n+1)2[n!]2
29 gru 14:26
szeregi: z tym kwadratem to tak samo jak z (n+1)! tyle, że dochodzi kwadrat, hmm?
29 gru 15:04
szeregi: a to ma znaczenie czy napiszę, że n! = n(n+1), czy n(n−1)
29 gru 15:48
Kacper:
n!=(n−1)!*n
29 gru 15:50
szeregi: dochodzę do takiego momentu
| | n12(n+1)2 | | 2n[(3n)(3n−1)] | |
lim |
| * |
| |
| | n!2 | | 2n * 2 [3n!(3n+1)(3n+2)(3n+3)] | |
29 gru 15:54
szeregi: teraz zauważyłem... mogę skrócić 3n! oraz (3n)(3n−1) prawda

zostanie potem
| | (n+1)2 | |
|
| |
| | 2[(3n+1)(3n+2)(3n+3)] | |
29 gru 16:35