wektor kierunkowy
dipsi: mam takie pytanie jak wyznaczyc wektor kierunkowy prostej x=0 z=1
gdy mam np. x+y=1 z=0
to robie x=t
y=1−t
z=0
czyli wektor kierunkowy jest równy [1,−1,0]
ale ten pierwszy przykład nie wiem jak zrobić
29 gru 13:59
Jerzy:
a widzisz tą prostą w układzie OXYZ ?
29 gru 14:21
dipsi: no tak jest równoległa do osi OX i przechodzi przez punkt 0,0,1
29 gru 14:29
Jerzy:
jest równoległa do osi OY , a więc jej wektorem kierunkowym może być wersor osi OY [0,1,0]
lub parametryzujesz zmienną y:
x = 0 + 0*t
y = t
z = 1 + 0*t
v→ = [0,1,0]
29 gru 14:32