geometria przestrzenne, opstrosłup prawidłowy trójkatny
Julka: w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni.
Oblicz sinus kąta nachylenia krawędzi bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.
Pomóżcie nie mam pojęcia jak to zrobic
29 gru 12:30
Dawid: Najlepiej narysować ostrosłup trójkątny i zastanowić się gdzie jest ten kąt
29 gru 12:35
Julka: zrobiłam tak ale nadal za bardzo nie wiem wiem jak − nie widzę tego kąta
29 gru 12:40
Dawid:
29 gru 12:45
Dawid: α − kąt 45 stopni
β − Oblicz sinus kąta nachylenia krawędzi bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.
29 gru 12:46
Aga1.:

b
2=4x
2+x
2
b=x
√5
sinα=
29 gru 12:48
Julka: dzięki
29 gru 13:02