Kapitalizacja. Proszę o sprawdzenie
karolina: Proszę o wskazówki dotyczące tego zadania, czy w ogóle w dobry sposób się do niego zabrałam?
Na jaki procent należy wypożyczyć kapitał K0, aby przy rocznej kapitalizacji potroił swoją
wartość po 10 latach.
Użyłam wzoru na kapitalizację zgodną złożoną
Kn=K0(1+r)n
3K0=K0(1+r)10 /:K0
3=(1+r)10 /*ln
3ln=ln(1+r)10
3ln=10*ln(1+r) /ln
3=10(1+r)
3=10+10r
r=0,3=30%
29 gru 11:44
Jerzy:
to jest MASAKRA ..studentka najpierw mnoży obie strony równania przez ln !
po czym dwie linijki niżej dzieli przez ln
kuriozum: 3ln = 10*ln(1+r) ⇔ 3 = 10*(1+r)
czy dla Ciebie np: 3sinα = 10sinβ ⇔ 3α = 10β ? ( bo podejrzewam,że tak )
29 gru 12:02
Jack: | sin x | |
| = six = 6  |
| n | |
29 gru 12:06
karolina: noo, przyznaje masakra. Juz widze, dzięki!
29 gru 12:12
Balcerowicz:
30% to już lichwa
29 gru 12:13