Układ równań
Ewela96: Witajcie kochani!

Mam do rozwiązania układ równań:
| ⎧ | 1+2λx=0 | |
| ⎨ | 1+λy=0 |
|
| ⎩ | x2+y2−1=0 | |
Warunek: x
2+y
2−1=0
Jakieś propozycje? Próbowałam wyliczyć z "I równania" λ ale nie wiele mi to dało.
29 gru 01:18
bezendu:
Eliminacja Gaussa
29 gru 01:41
bezendu:
==============================
Dobranoc.
29 gru 01:47
Ewela96: A jak to wyliczyłeś? Nie znam tej metody
29 gru 01:54
Ewela96: Jakbyś mógł krok po kroku przedstawić.
29 gru 01:54
bezendu:
LO czy studia ?
29 gru 01:56
Ewela96: Studia
29 gru 01:56
Ewela96: Wyliczanie ekstremum warunkowe.
29 gru 01:57
29 gru 01:57
Ewela96: No nie wspominali nam o tej metodzie a układy przeważnie rozwiązywaliśmy przez wyliczenie "x",
podstawienie. A nie mógłbyś zrobić tego 2 sposobem?
29 gru 02:00
bezendu:
To banalny układ jest.
Z pierwszego możesz wyznaczyć zmienną x w zależności od λ, a z drugiego y w zależności od λ
Potem wstawić do 3 i wyliczysz λ, następnie x i y.
29 gru 02:05
Ewela96: No i założenie że λ≠0
29 gru 02:06
Ewela96: Nie chciałam dzielić bo bałam się, ze sprzeczność.
29 gru 02:07
bezendu:
| | 1 | | 1 | |
Po podstawieniu masz |
| + |
| −1=0 / 4λ2 |
| | 4λ2 | | λ2 | |
4λ
2=5
Jeszcze jakieś pytania masz ?
29 gru 02:11
daras: poszła spać..
29 gru 17:16