całka
całka: Witam, jak obliczyć taką całkę?
∫x√2x+1dx
oraz całki typu :
∫ √ax+bcx+d dx?
28 gru 22:43
azeta: podstaw t=
√2x+1
28 gru 22:46
całka: x mam wyliczyć z podstawienia?
28 gru 22:53
całka: Bo stosując takie podstawienie wychodzi mi trochę dziwnie
28 gru 22:55
całka: I co z tym drugim typem całek?
28 gru 23:06
całka: Okej, ja napiszę jak to liczę :
podstawiam t=2x+1 , kombinuję i wychodzę na :
| 2 | | 2 | |
| (2x+1)52 − |
| (2x+1)32+C |
| 5 | | 3 | |
Wychodzi coś takiego, ale wolfram podaje inny wynik ... Co tu jest nie tak ?
28 gru 23:13
całka: Ej

Pochodna z tego wychodzi taka sama jak z tego

1/10*(2x+1)
(5/2) − 1/6*(2x+1)
(3/2) ,
ktoś powie czemu?
28 gru 23:17
zombi: t =
√2x+1
dx = tdt
Masz wszystko co potrzebne, całka sprowadza się do całki elementarnej
28 gru 23:21
Benny: @zombi dwójki się nie skrócą?
Nie powinno być dx=2tdt?
28 gru 23:28
całka: Dzięki, wychodzi dobrze

ma być 2dx=2tdt /:2
dx=tdt
A jak się zabrać za taką całkę :
| | x−1 | |
∫√ |
| dx ? ( wszystko pod pierwiastkiem prócz dx) |
| | 2x+3 | |
28 gru 23:33
Benny: Racja, nie pomyślałem o tym
28 gru 23:34
całka: A wiesz jak ten drugi przykład zrobić?

Bo już dzieliłem, wyłączałem przed pierwiastek stałą,
później podstawiałem .. Może usunąć pierwaistek z mianownika? Każda wskazówka mile widziana
28 gru 23:38
zombi: | | ax+b | |
t2 = |
| tak próbuj. |
| | cx+d | |
28 gru 23:41
całka: Okej

Właśnie miałem pisać czy tak nie pójdzie . Zaraz policzę i dam znać
28 gru 23:45
całka: Coś tam da się obliczyć , ale wyznaczając już samego x jest sporo roboty, później wychodzą
kolejne całki , a według wolframa wynik ma być trochę skomplikowany

Czy podstawienie to jedyna droga w tej całce?
29 gru 00:29