zad
zadanko: wyznacz zbior wartosci parametru tnalezy<0,π>dla ktorych rownanie
(2cost−1)x2−2x+cost=0 ma dwa pierwiastki
15 gru 19:47
zadanko: 1
2cost−1≠0
2cost≠1
cost≠1/2
t≠π/3+2kπ lub t≠−π/3+2kπ
15 gru 19:49
zadanko: po drugie Δ≥0
2cos2−cost−1≤0
cost=z cost nalezy<−1,1>
2z2−z−1≤0
z1=−1/2
z2=1
z nalezy<−1/2,1>
15 gru 19:51
zadanko: i teraz co
15 gru 19:51
Godzio:
ma dwa pierwiastki więc
Δ>0
15 gru 19:52
zadanko: a no fakt ale to (−1/2,1)
15 gru 19:54
Godzio:
to tak:
| | 2π | | 2π | |
t= |
| +2kπ v t=− |
| +2kπ skoro t ∊ <0,π> to
|
| | 3 | | 3 | |
cost=1
t=2kπ i t∊<0,π>
t=0
15 gru 19:59
Godzio: daj odpowiedź
15 gru 19:59
zadanko: t=0
15 gru 20:02
Godzio:
tutaj musisz podać przedział :
15 gru 20:04
zadanko: tnalezy(o,π/3)suma(π/3,5/6π)?
15 gru 20:05
zadanko: ale co to
t=2kπ i t∊<0,π>
t=0
15 gru 20:06
zadanko: a ludzie cosinus 2π jest w zerz o lol
15 gru 20:08
zadanko: a nie

co za pierdziele dlaczego jest t=0
15 gru 20:11
Godzio:
cost = 1
tzn ze t=2kπ k∊C
skoro mamy ogranizenie <0,π> to k może być jedynie równe 0 prawda, bo jeśli będzie np 1 to x=2π
co się nie zgadza z zadaniem
15 gru 20:11
zadanko: a ok łapie
15 gru 20:12
Godzio:
zobacz sobie wykres cosx i sprawdz co ile powtarza się wartość 1 może to ci pomoże
15 gru 20:13
zadanko: czyli dobrze mam rozwiazne?
15 gru 20:13
zadanko: 1 co 2π
15 gru 20:13
zadanko: tnalezy(o,π/3)suma(π/3,5/6π)?
15 gru 20:14
Godzio:
| | 2 | |
z obliczen wynikało że |
| π prawda  ? |
| | 3 | |
15 gru 20:15
zadanko: no aj wzielam inny pierwiastek
15 gru 20:16
zadanko: czyli jak ma byc?
15 gru 20:23
zadanko: ;−\
15 gru 20:31
Godzio:
| | 2π | | π | |
najprościej: t∊(0, |
| ) − { |
| } |
| | 3 | | 3 | |
15 gru 20:33
zadanko: skad wzioles te 2π/3 tak wogole
15 gru 20:35
zadanko: aha pewnie jak narysuje prosta −1/2 to tak mi sie w tych punktach przetnie
15 gru 20:36
Godzio: dokładnie

, masz na górze rozwiązanie
15 gru 20:37
zadanko: ok dzieki
15 gru 20:52
zadanko: hm a dokladnie jak to obliczyles hehe
15 gru 21:10