całki
borba: Wyznacz całkę
bardzo proszę o pełne rozwiązanie, bo moja wiedza z całek jest bardzo podstawowa.
dziękuję
28 gru 18:53
Kacper:
I jeszcze do zeszyciku wpisać?
28 gru 18:54
28 gru 18:57
borba: niekoniecznie do zeszyciku, do główki. aaa dziękuje Dawid, to przez podstawianie tak?
28 gru 19:01
Dawid: na to wygląda
28 gru 19:04
Jerzy:
to dopiero połowa drogi .... po podstawieniu otrzymaną całkę liczysz przez części
28 gru 19:45
piotr: wynik:
| (x2−2)cos(2x)+2xsin(2x) | |
| +C |
| 12x6 | |
28 gru 22:16
borba: no tak to postawiam za t=2t
dt = −2/x2 * dx
−dt/2 = 1/x2 * dx
i wtedy wychodzi mi
− 1/6 ∫ sin(t) * dt = 1/6 cos(2t) + C
niestety nie wiem gdzie robię błąd bo wynik jest taki jak napisał piotr
pomocy
1 sty 18:29
borba: ok juz wiem tam jest do 3 potęgi
1 sty 18:31