całka
przedstaw:
Jak się za to zabrać?
28 gru 17:46
przedstaw: Chyba trik z pochodną mianownika odpada definitywnie.. Więc nie wiem już zupełnie
28 gru 17:48
Kacper:
Trochę poprzekształcać, a potem podstawienie x2+2x+2=t.
28 gru 17:49
Jerzy:
Zròb z licznika pochodną mianownika
28 gru 17:51
przedstaw: Jerzy, poważnie?

Myślałem, że to abstrakcja w takich przykładach, ale popróbuję
28 gru 17:52
Dawid: x2+2x+2=(x+1)2+1
t=(x+1)
28 gru 17:54
przedstaw: A jak dalej to rozwiązać? Bo coś nie mogę
28 gru 18:32
Dawid: zależy gdzie jesteśmy , w którym momencie

?
28 gru 18:34
przedstaw: No i zastanawiam się jak najszybciej to rozwiązać ? Z licznika zrobić pochodną mianownika?
28 gru 18:39
przedstaw: ?
28 gru 19:00
Jerzy:
| | t | | 1 | |
= ∫ |
| dt − ∫ |
| dt = .. |
| | (t2+1)2 | | (t2+1)2 | |
1) podstawienie: t
2 + 1 = u
| | t2 + 1 − t2 | | 1 | | t2 | |
2) = ∫ |
| dt = ∫ |
| dt − ∫ |
| dt ... |
| | (t2+1)2 | | t2 + 1 | | t2 + 1 | |
i ta ostatnia przez części
28 gru 19:42
przedstaw: Ok, dzięki
28 gru 20:01