Zadanie: Wyznaczyć ekstrema warunkowe funkcji - proszę o sprawdzenie, ewentualne
FHA: Zadanie: Wyznaczyć ekstrema warunkowe funkcji − proszę o sprawdzenie
a) f(x,y)= x+2y gdy x2+y2=5
x2+y2=5 ⇒ g(x,y)= x2+y2−5
F(x,y,l) = x+2y+l*(x2+y2−5) =
x+2y + lx2 +ly2 −5
g'x(x,y)= 2x
g'y(x,y)= 2y
F'x(x,y,l)= 1+2lx
F'y(x,y,l)= 2+2ly
F''xx(x,y,l) = 2l
F''xy(x,y,l)= 0
F''yx(x,y,l)= 0
F''yy(x,y,l)=2
Tworze układ równań:
1+2lx=0 ⇒ 2lx= −1 /:l
2+2ly=0 ⇒ 2ly= −2 /:l
x2+y2−5=0
l ≠0
...........
{ l=1/2 { l=−1/2
{ x= −1 v { x=1
{ y=−2 { y=2
do tej pory ok?
28 gru 16:46
b.: tak, ok
28 gru 19:25