Zadania z kodowaną odpowiedzią.
piniondze: Oblicz:
sin875o − cos875o.
Zakoduj drugą, czwartą i szóstą cyfrę po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
28 gru 15:54
Jack: a2 − b2 = (a−b)(a+b)
28 gru 15:57
Jack: mozesz sie pobawic w przeksztalcanie albo wlasciwie podac dokladna wartosc odrazu
bo znasz sin 75 i cos 75
ze wzoru na sume katow
| | √6+√2 | |
sin 75 = sin (45 + 30) = ... = |
| |
| | 4 | |
| | √6−√2 | |
cos 75 = cos (45 + 30) = ... = |
| |
| | 4 | |
podstawiasz to do ósmej, to drugie i koniec
28 gru 16:00
Jack: 
sin
8 75 − cos
8 75 = (sin
4 75 + cos
4 75)(sin
475 − cos
4 75) =
= ((
sin275+cos275)
2 − 2 sin
275cos
275)(sin
275 + cos
275)(sin
275 − cos
275) =
(1 − 2 sin
275cos
275)(sin
275 − cos
275) = teraz podstaw te wartosci, bedzie latwiej : D
28 gru 16:18
piniondze: no w sumie do takiego czegos to juz doszedlem ale obawiam się że mój prosty kalkulator może
tego nie uciągnąć XD
28 gru 16:21
piniondze: myślałem że może da sie jakos bardziej przekształcić i dlatego tu napisalem
28 gru 16:22
piniondze: w sumie to doszedłem nawet do wyrażenia: (2sin275−1)(1−sin21504)
28 gru 16:28
Jack: | | 2+√3 | | 2−√3 | | 1 | |
1 − 2 sin275cos275 = 1 − 2( |
| * |
| ) = 1 − 2* |
| = |
| | 4 | | 4 | | 16 | |
28 gru 16:33
Jack: oj, przez przypadek mi sie wyslalo : D
no to powinno byc :
| | 2+√3 | | 2−√3 | | 2√3 | | √3 | |
(sin275 − cos275) = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
28 gru 16:37
Jack: bez uzywania kalkulatora...po co to komu
28 gru 16:40
Aga1.: Kalkulator jest potrzebny , by podać drugą, czwartą i szóstą cyfrę rozwinięcia
28 gru 16:56
Jack: a no tak, to akurat ok
28 gru 17:10
utem:
W=sin
8(75
o) − cos
8(75
o)=
=(sin
4(75)−cos
4(75))*(sin
4(75)+cos
4(75))=..
1)
(sin4(75)−cos4(75))=[sin
2(75)−cos
2(75)]*[sin
2(75)+cos
2(75)]=
=1*(sin(75)−cos(75))*(sin(75)+cos(75))=
=(sin(75)−sin(15))*(sin(75)+sin(15))=
| | 75+15 | | 75−15 | | 75−15 | | 75+15 | |
=2 *sin |
| *cos |
| *2*sin |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=2 sin(45)*cos(30)*2*sin(30)*cos(45)=
===================
2)
(sin4(75)+cos4(75))=(sin
2(75)+cos
2(75))−2*sin
2(75)*cos
2(75)=
| | 1 | |
=1−2*(sin(75)*cos(75))2=1− |
| sin2(150)= |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 7 | |
=1− |
| *(sin(30))2=1− |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 8 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
=============
28 gru 17:32
Kacper:
28 gru 17:34