Geo. Anal.
Heeelp: Napisz równania prostych równoległych do prostej o równaniu 12x + 5y + 13 = 0 i odległych od
niej o 2.
Do tego doszłam:
13=|12x +5y|
28 gru 15:42
28 gru 15:47
Jack: masz rownanie prostej
wzor na odleglosc od prostej
12x + 5y + 13 = 0
12= A
5 = B
13 = C
naszym d = 2
28 gru 15:50
Heeelp: Jack,
13=|12x+5y|
13=|12x+ 5 (−125 x− 135 |
13=|12x −12x − 13|
coś marny ten sposób
Dawid, co to C1 i C2?
28 gru 16:31
Jack: Dawid podal wzor ktorego ja tez nie kojarze ; D
ja bym to zrobil z wykorzystaniem standardowego wzoru −> odleglosc prostej od punktu...
| | |A *x + B * y + C| | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
(x,y) to jakis punkt
masz twoja prosta
12x + 5y + 13 = 0
wyznacz sobie jakis punkt nalezacy do prostej
skoro twoja prosta
y = −12/5x − 13/5
to za iksa daj np. 5
y = ...
i masz punkt 5, i ten wynik
28 gru 16:44
Dawid: @Jack
Odległość d między dwoma prostymi równoległymi o równaniach
Ax+BY+C
1=0
Ax+By+C
2=0
stosujemy ten wzór co podałem albo mamy proste w postaci kierunkowej to
28 gru 16:47
Jack: to ja wole skorzystac ze standardowego wzoru ktory jest w tablicach odleglosc od punktu , i
odleglosc od punktu to to samo co od prostej ; p
28 gru 16:48
Dawid: Można i tak ważny aby wynik był poprawny
28 gru 16:53
Jack: wlasciwie ten wzor co podales mozna sobie latwo wyprowadzic, ja duzo szybciej policze moim, ale
jak bym kilka przykladow obliczyl twoim to pewnie by sie szybciej liczylo
28 gru 16:56
utem:
l: 12x + 5y + 13 = 0
P(x
0,y
0) odległy od prostej l o 2.
| | |12x0+5y0+13| | |
d(P,l)= |
| =2⇔ |
| | √122+52 | |
|12x
0+5y
0+13|=26⇔
12x+5y+13=26 lub 12x+5y+13=−26
l
1:
12x+5y−13=0
lub
l
2:
12x+5y+39=0
Spr.
odległość prostych l
1 i l
| | |−13−13| | |
d(l1,l)= |
| =2 |
| | √122+52 | |
| | |39−13| | |
d(l2,l)= |
| =2 |
| | √122+52 | |
28 gru 17:03
utem:
II sposób
l: 12x + 5y + 13 = 0
l
1 odległa od prostej l o 2 jednostki.
l
1:
12x+5y+C=0
|C−13|=26
C−13=26 lub C−13=−26
C=39 lub C=−13
l
1:
12x+5y+39=0
lub
l
2:
12x+5y−13=0
===========
28 gru 17:09
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
Zona już dzisiaj wyszla ze szpitala do domu .
teraz spi wiec mogę trochę posiedzieć na forum . Miale pisać ten sposób nr 2 który napisalas
28 gru 17:13
utem:
To smutne mieliście święta. Właśnie myślałam, że imprezujecie, a tu taka przykrość.
Życzę Wam zdrowia, opiekuj się dobrze żoną.
28 gru 17:36
5-latek: dziekuje za zyczenia

jest na razie corka z wnuczka (będą do 9 stycznia )
28 gru 18:32