Wskaż zbiór rozwiązań nierówności
Help: Wskaż zbiór rozwiązań nierówności (x−1)2<4
A. (−∞;5)
B. (−∞;3)
C. (−1;3)
D. (0;3)
Zrobiłam to tak:
(x−1)2<4
x2−2*x*1+12−4<0
x2−2x−3<0
a= 1 b= −2 c= −3
Δ = b2−4ac = −22−4*1*(−3) = −4+12 = 8
√Δ = 2√2
x1 = −b−√Δ/2a = 2−2√2/2 = 2−√2
x2 = −b+√Δ/2a = 2+2√2/2 = 2+√2
x∊(2−√2;2+√2)
No i nie ma takiej odpowiedzi, gdzie popełniłam błąd?
28 gru 15:11
===:
licz jeszcze raz Δ
28 gru 15:15
===:
nie −22 tylko (−2)2
28 gru 15:16
Metis: Źle rozwiązujesz.
(x−1)2<4
(x−1)2−4<0
(x−1)2−22<0
Teraz widzisz?
28 gru 15:16
Jack: dokladnie tak jak napisali koledzy wyzej
−22 = − (22) = − 4
(−2)2 = (−2)* (−2) = 4
28 gru 15:22
Help: No tak, teraz rozumiem. Dzięki wszystkim!
28 gru 15:24
Eta:
(x−1)2−22<0⇔(x−1−2)(x−1+2)<0⇔(x−3)(x+1)<0
x∊(−1,3)
Odp: C)
28 gru 15:33