granica
granica: granica funkcji
proszę mi wytlumaczyc dla czego granica na krancu dziedziny bedzie dazyc do −
∞
lim(x−> −
∞) = −x
3 + 28x
2 − 205x + 306
jak licze to zostaje x
2(−3 .....
i x
2 −> do −
∞ * −3 = +
∞ 
pomimo tego ze na logike widac ze funkcja bedzie spadac do −
∞ z jednej i drugiej strony, cos
zle licze
28 gru 14:50
granica: nastapila pomylka mialo byc z pochodnej
tzn −3x2 + 56x − 205
28 gru 14:51
pipa: upadłeś chyba na rozum
28 gru 14:56
Metis: Zapisz przykład i polecenie.
28 gru 14:57
granica: tresc:
granica na krancach dziedziny
lim(x−>−∞)−3x2+56x−205 =
lim(x−>+∞)−3x2+56x−205 =
28 gru 14:58
Metis: W obu przypadkach −∞.
28 gru 15:02
granica: jasne ze −
∞
| | 56 | | 205 | |
ale jak licze lim(x−>−∞) −x2(3− |
| − |
| ) = −(−∞)*3 = +∞ ? |
| | x | | x2 | |
28 gru 15:07
Metis: ...−(−∞)2=−∞
28 gru 15:12
granica: wlasnie o to mi chodzilo dziekuje, z nawalu cwiczen prostych rzeczy sie nie widzi
28 gru 15:14