całka, funkcje trygonometryczne, e
asia: Proszę o pomoc w rozwiązaniu całki:

∫e
cos3x dx =
28 gru 13:54
28 gru 14:36
bezendu:
∫ecos(3x)dx
u=ecos(3x) v'=1
u'=−3sin(3x)ecos(3x) v=x
xecos(3x)+∫3sin(3x)xecos(3x)
t=cos(3x)
dt=−3sin(3x)
xecos(3x)−∫xetdt
u=x v'=et
u'=1 v=et
xecos(3x)−xet+∫etdt
=xecos(3x)−xet+et+C
xecos(3x)−xecos(3x)+ecos(3x)+C
=ecos(3x)+C
=================================
29 gru 01:41
Jerzy:
coś pochodna wyniku nie bardzo daje funkcję podcałkową
29 gru 12:23
Jerzy:
∫xetdt ... przecież tutaj masz dwie zmienne
29 gru 12:43
zombi: To nie jest całka elementarna
29 gru 13:35