Prawdopodobienstwo
Philips: W konkursie udział bierze 10 drużyn. Z czego dwie drużyny są z Krakowa. Do finału przechodzą 4
drużyny. Jakie jest prawdopodobieństwo ze choć jedną drużyna w finale będzie z Krakowa?
28 gru 11:31
Philips: Myślałem, żeby zrobić to tak, ale nie wiem czy to dobry sposób:
Kombinacja 1 z 2 pomnożone przez kombinacje 3 z 8, suma kombinacja 2 z 2 pomnożone przez
kombinacja 2 z 8
28 gru 11:34
Philips: Up
28 gru 12:06
===:
łatwiej prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego ...w finale nie będzie drużyny z Krakowa
28 gru 12:45
Philips: Liczę ale zdecydowanie za wysokie to prawdopodobieństwo mi wychodzi...
28 gru 13:56
===:
| | | | 8! | | 4!(10−4)! | | 5*6 | | 1 | |
P(B)= |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | | | 4!(8−4)! | | 10! | | 9*10 | | 3 | |
P(A) jako prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego równe jest U(2}{3}
28 gru 14:39
28 gru 14:40
Mila:
| | | | | |
Co to za zapis | i | ? dysgraf? |
| | | |
28 gru 16:47
===:
ano
28 gru 18:43