kredyty
olo: Klient zaciągnął kredyt w wysokości 62350pln. Oprocentowanie wynosi 24% w skali roku. Kredyt ma
być spłacany kwartalnie w równych ratach kapitałowych przez 1.5 roku. Oblicz pierwszą ratę
kredytu.
Rata kapitałowa wyniesie 10391.67 i mam problem z obliczeniem odsetek w pierwszej racie
wychodzą mi dwa rozbieżne wyniki 2494 albo 3741
27 gru 22:07
Metis: Masz odpowiedź?
27 gru 22:51
olo: no właśnie nie
27 gru 22:55
Metis: Zaciągamy kredyt: 62 350 zł w oprocentowaniu 24% w skali roku.
Oznacza to, że do banku, oprócz kwoty którą pożyczyliśmy musimy wnieść 24% od tej pożyczonej
kwoty, raty mamy spłacać przez 1,5 roku.
Stąd 62 350+ 22 446= 84 796zł − tyle musimy oddać po 1.5 roku
Tę kwotę mamy spłacać przez 1.5 roku kwartalnie.
1,5 roku to 18 miesięcy
Kwartał − 4
Czyli razem 5 rat, które mają być równe.
Tak to rozumiem
27 gru 23:02
olo: 18 miesięcy to 6 kwartałów
27 gru 23:06
Metis: kwartał − 4 miesiące.
27 gru 23:08
Metis: Sorka, 3 miesiące.
27 gru 23:08
Metis: 18 na 3 = 6
Zatem 6 równych rat.
27 gru 23:11
olo: hmmm nie do końca o to mi chodzi więc spytam inaczej
Odsetki=K*procent*czas
czy
| | 1 | | 1 | |
i własnie nie wiem czy jako t mam podstawić |
| bo mamy 6 rat czy |
| bo jednak to są |
| | 6 | | 4 | |
raty kwartalne
27 gru 23:23
Metis: | 1 | |
| , ale poczekaj na kogoś z jednostek "wybitnych" tego forum, bo mogę się mylić. |
| 6 | |
27 gru 23:26
olo: kalkulatory kredytowe dostępne w internecie nie obsługują niestety rat kwartalnych tylko zwykłe
raty miesięczne dlatego nie ma jak sprawdzić
27 gru 23:32
27 gru 23:36
Metis: A jednak
27 gru 23:44
pipa: weź kredyt i sprawdź sam
28 gru 14:46