POMOCYYYYYYYYYY!!!
blondynkaa: Punkty A=(3,1) B=(7,3) i i są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne
wierzchołka C tego kwadratu.
27 gru 18:12
bezendu:

A=(3,1)
B=(7,3)
Długość odcinka |AB|=
√(7−3)2+(3−1)2=2
√5
prosta l (prosta przechodząca przez punkty A i B)
y=0,5x−0,5
prosta k ( prostopadła do prostej l)
y=−2x+17
Długość odcinka |BC|=2
√5
Punkt C ma współrzędne (x,−2x+17)
√(x−7)2+(−2x+17−3)2=2
√5 /
2
(x−7)
2+(−2x+14)
2=20
x
2−14x+49+4x
2−56x+196−20=0
5x
2−70x+225=0 /5
x
2−14x+45=0
Δ=16
√Δ=4
C
1=(5,7)
C
2=(8,−1)
=================================
27 gru 18:44
utem:
II sposób
A=(3,1) B=(7,3)
AB→=[4,2]
BC⊥AB
BC→=[2,−4] lub BC→[−2,4]
B=(7,3)→T[2,−4]→C1=(7+2,3−4)=(9,−1)
lub
B=(7,3)→T[−2,4]→C2=(7−2,3+4)=(5,7)
==============================
27 gru 18:55
Eta:

→ →
AB=[4,2] z warunku prostopadłości BC[x−7,y−3]=[−2,4] lub [2,−4]
to: x−7=−2 i y−3=4 lub x−7=2 i y−3= −4
x=5 i y=7 lub x=9 i y= −1
są dwa takie punkty :
C1(5,7) C2(9,−1)
27 gru 18:57
5-latek : Czesc
bezendu 
dalej nie lubisz wektorow ?
27 gru 18:57
Eta:
Echhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
27 gru 18:57
bezendu:
Cześć. Kto powiedział, że ich nie lubię ? Ja preferuję wektory ale tylko w R3
27 gru 18:59
5-latek: A blondynka się tylko czai jak lisica
To niech policzy wspolrzedne punktu D
27 gru 19:04