rozwinięcia Maclaurina
Arek: Znajdź:
a) trzy pierwsze wyrazy rozwinięcia Maclaurina dla
y=√1 + x;
b) rozwinięcie Maclaurina dla funkcji
y= ln(1 +x).
Mogę prosić o jakąś pomoc?
27 gru 17:42
bezendu:
∞
| | (−1)n(2n)!xn | |
a) √1+x=∑ |
| |x|<1 |
| | (1−2n)(n!)24n | |
n=o
∞
| | (−1)n+1xn | |
b) ln(1+x)=∑ |
| −1≤x≤1 |
| | n | |
n=0
Dalej sobie poradzisz sam.
================================
27 gru 18:02
bezendu:
b) powinno być nie n=0 a n=1.
27 gru 18:04
Arek: dzięki
27 gru 18:07
27 gru 18:10
piotr: poprawka:
ze wzoru:
27 gru 18:20
27 gru 18:22
piotr: b)
y(0)=0
y`(0)=1
y``(0)=−1
y```(0)=2
kolejne wyrazy:
27 gru 18:33