matematykaszkolna.pl
minimum i maximum lokalne ktoś:
x3 

x−2 
czy posiada minimum i maximum lokalne?
 2x3−6x2 
pochodna wyszła mi:

(x−2)2 
funkcja rosnąca (−,0) funkcja rosnąca (0,2) funkcja rosnąca (2,3) funkcja malejąca (3,) znak dodatni przy najwyższej potędze więc zaczynamy wykres od góry, odbija się na 0 i na 2 ponieważ pierwiastek wielomianu parzysty. Proszę jeszcze o pomoc czy posiada minimum i maksimu i o wyjaśnienie abym zrozumiała. Jeśli jakiś błąd popełniłam też proszę o sprostowanie.
27 gru 17:40
Jack: Naturalnie posiada Maximum lokalne w zerze i minimim w trojce
27 gru 17:44
ktoś: ok dziękuję bardzo, tylko nie bardzo rozumiem, min ponieważ zmienia znak z dodatniego na ujemny, a przy zerze? cały czas jest dodatni, chyba że coś źle rozumuje. Proszę wytłumacz jeśli możesz
27 gru 17:46
Jack: rysunekFunkcja
 2x3 − 6x2 
y =

(x−2)2 
przyrownuje do zera, wiec zapisuje jako (2x3 − 6x2)(x−2)2 = 0 wiem ze x ≠ 2 to tak mniej wiecej wyglada + tam gdzie wykres nad osia, minus gdzie pod osia jak widzisz w zerze jest zmiana znaku z + na minus wyobraz sobie ze idziesz do góry (+) dochodzisz do szczytu i potem schodzisz (−), oznacza to ze miedzy + a minus byłes na szczycie góry, czyli na maxie w trójce masz minus a potem plus dlatego najpierw schodzisz (−), jestes na samym dole i potem wchodzisz (+). czyli pomiedzy − a + byles na samym dole czyli minimum
27 gru 18:02
Jack: mam nadzieje ze wiesz ze jak przyrownujesz do zera jakis ulamek np.
x2 

(x−3)2 
to zapisujesz to w "rownowaznej postaci wielomianowej" czy jakos tak : D czyli x2(x−3)2 oczywiscie mozesz zapisac samo x2, ale wtedy musisz pamietac ze ta 3 jest wylaczona z dziedziny. Ja wole zawsze zrobic ta rownowazna postac i po prostu zrobic otwarte koleczko w tej trojce a ze np. (x−3)2 jest do kwadratu...to odbijam od osi. Najprawdopodobniej ta funkcja ma asymptote ukosna, ale mniejsza o to : D
27 gru 18:10
ktoś: a czemu przez zero przechodzi, a nie odbija się? (2x3−6x2)(x−2)2=0 czyli x2(2x−6)(x−2)2=o tu myślała że w związku z tym, że pierwszy wielomian jest w parzystej potędze czyli zero to się odbije.
27 gru 18:10
Jack: O kurcze faktycznie przepraszam ...nie zauwazylem Naturalnie w zero sie odbija
27 gru 18:15
ktoś: ok, to proszę w takim razie powiedz mi co teraz z maksimum? i minimum?
27 gru 18:17
ktoś: Proszę Jack, albo może ktoś inny, czy ma wtedy ma tylko minimum w trójce?
27 gru 18:34
ktoś: a maksimum nie ma
27 gru 18:34
utem: rysunek D: x≠2 x=2 asymptota pionowa f'(x)=0⇔2x3−6x2=0 i x≠2 2x2*(x−3)=0 x=0 pierwiastek podwójny, lub x=3 f'(x)≥0⇔ x2*(x−3)≥0 przy przejściu przez x=3 pochodna zmienia znak z ujemnego na dodatni ( maleje, rośnie)⇔ dla x=3 funkcja f(x) ma minimum f(3)=27
27 gru 18:35
ktoś: a czemu od dołu zacząłeś, nie powinno iść od góry, znak przy najwyższej potędze jest dodatni?
27 gru 18:37
utem: Zaczynamy z prawej i jest od góry.
27 gru 18:56
ktoś: ok teraz rozumiem, dziękuję bardzoemotka
27 gru 18:58
Mila: emotka
27 gru 19:10
Jack: Wróciłem... Jak jeszcze hakies pytania to smialo
27 gru 19:35
ktoś: to jeśli możesz to potrzebuję jeszcze punkt przegiecia. Powinnam obliczyć drug pochodną i co dalej?
27 gru 20:27
Jack: heh, zazwyczaj tego nie liczylem bo nigdy nie bylo mi to potrzebne... aczkolwiek druga pochodna mowi o punkcie przegiecia przyrownujesz druga pochodna do zera...
27 gru 20:45
ktoś: ok, dziękujęemotka
27 gru 20:51
Jack: oczywiscie to jeszcze nie wszystko po przyrownaniu do zera otrzymujesz jakis x... robisz f '' (od jakiejs wartosci z lewej strony i potem z prawej) i musza miec rozne znaki zeby byl taki punkt
27 gru 20:52
Jack: np. powiedzmy ze Ci druga pochodna wyszla f '' (x) = 2x 2x = 0 x =0 sprawdzasz z lewej strony zera jakakolwiek liczbe np. −2 f '' (−2) = −4 teraz z prawej strony zera np. 3 f '' (3) = 6 widzimy ze z lewej strony jest minus (−4) z prawej + (+6) takze istnieje punkt przegiecia z wkleslej na wypukla : D
27 gru 20:55
Jack: wspolrzedne tego punktu, skoro ci wyszlo ze jest przegiecie dla x= 0 to liczysz f(0) = jakaś liczba (napiszę Y) i wtedy twoj punkt to (0,Y) −>> podstawiasz do funkcji , nie do pochodnej, ani nie do drugiej pochodnej emotka w tym wypadku co napisalem
27 gru 20:58
Jack: w tym wypadku co napisalem ten punkt wynosi (0,Y) hehe, nie dokonczylem mojego zdania : D
27 gru 20:59
ktoś: ok dziękuję Tobieemotka zrobiłam, jeszcze raz dziękuję za pomoc.
27 gru 22:01
ktoś: troche mi to zajęło, ale z pomocą zawsze lepiejemotka
27 gru 22:02
Jack: emotka
27 gru 22:04