Całki
xyz: Ile wynosi całka z:
1. dx/3x
2+2x+2
2. 4x−1/ 2x
2−2x+1
Proszę o rozpisanie. Z góry dziękuję !
27 gru 16:31
27 gru 16:38
27 gru 16:40
27 gru 16:42
xyz: Wiem, że mam doprowadzić do postaci kanonicznej jednak wynik nie wychodzi mi tak jak w
odpowiedziach.
27 gru 16:44
Metis: Zadowolony? O.o
I z takim tekstem prosisz o pomoc?
27 gru 16:44
bezendu:
Nie odpowiadam ludziom którzy nie potrafią poprawnie zapisać, a potem ''poprawiając'' robią
wielką łaskę.
27 gru 16:49
27 gru 17:12
piotr: druga całka:
| | 4x−2 | | 1 | |
I=∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | 2x2−2x+1 | | 2x2−2x+1 | |
| | 4x−2 | |
∫ |
| dx=ln(2x2−2x+1)+C1 |
| | 2x2−2x+1 | |
| | 1 | | dx | |
∫ |
| dx=2∫ |
| =arctan(2x−1)+C2 |
| | 2x2−2x+1 | | (2x−1)2+1 | |
27 gru 18:03