matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę:
Ala:
lim→0
+
(
√
x
+x)/(
√
3x
−
√
3
x)
27 gru 15:37
zeesp:
√
3x
−
√
3
x=
√
3
(
√
x
−x)
√
x
+x
√
x
−x
√
x
(1+
√
x
)
1+
√
x
=
=
→1
√
x
(1−
√
x
)
1−
√
x
1
więc twoja granica to
√
3
27 gru 16:27
Ala:
Dziękuję bardzo
27 gru 16:43