szeregi
szeregi:

Witam, mam szereg
| | 1 | |
∑ 2n * sin |
| (UWAGA! − Nie wiem jak tutaj to zrobić, ale ∑ dąży do ∞ zaczynając od |
| | 3n | |
n=1.
Robię w następujący sposób
| | 1 | | 1 | | 2 | |
2n * sin |
| ≤ 2n * |
| = ( |
| )n |
| | 3n | | 3n | | 3 | |
| (23)n+1 | | (23n)* 23 | | 2 | |
| = |
| = |
| |
| (23)n | | (23)n | | 3 | |
27 gru 15:31
szeregi: Acha.. no i moje pytanie. Wyszło mi, że z zbieznosci szerego bn na mocy kryterium porownawczego
wynika zbieznosc szeregu an. Dobrze wyszło?
27 gru 15:34
Saizou :
skoro szacowałeś czymś większym co jest zbieżne to tym bardziej to co było mniejsze jest
zbieżne
27 gru 15:36
szeregi: tak, ale rozumiem, że zadanie zostało wykonane poprawnie?
27 gru 15:37