Anita: Hej, mam pytanie odnośnie odczytywania wartości dla np cos. 5π Jak od
Anita: Hej, mam pytanie odnośnie odczytywania wartości dla np cos.
| | 5π | |
Jak odczytać ile wynosi cosx= −√22 ? W sensie czy to jest |
| czy może inaczej... |
| | 4 | |
Bo na wykresie jest co π/2 więc jakoś trzeba to obliczyć, ale jak?
Jack: weź sobie π jako 180 stopni...
wtedy
5 * π = 900 stopni
jesli spojrzysz na wykres sinus albo cosinus, to widzisz ze sie powtarza co 2pi czyli co 360
stopni, skoro sie powtarza to bedzie taki sam, czyli
5 pi = 5pi − 2pi = 5 pi − 4 pi = pi
czyli
cosinus 5 pi to tak naprawde cosinus pi czyli cos 180 stopni...a jak spojrzysz na wykres to
widzisz ze dla cos 180 wynosi minus jeden...