ciągi
dina: Wyznacz sumę czterech początkowych wyrazów ciągu geometrycznego an w którym:a1=−5 i q=2
proszę o pomoc wyliczenie mam ale nie wiem czy dobrze wyszło mi 155
27 gru 15:00
Jack: wzór na sumę...
podstawiając dane...
| | 1 − 24 | | −15 | |
S = (− 5) * |
| = (− 5) * |
| = 15 * (− 5) = − 75 |
| | 1−2 | | −1 | |
27 gru 15:04
Jack: ewentualnie liczac "na piechote".
a1 = −5
a2 = a1 * q = −5 * 2 = − 10
a3 = a2 * q = −10 *2 = −20
a4 = a3 * q = −20 * 2= −40
a1 + a2 +a3 + a4 = − (5+10+20+40) = − 75
27 gru 15:19