matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o sprawdzenie granicy funkcji
karolina:
√
x
−5
√
x
−5
1
1) lim =
=
=
x−25
(
√
x
−5)(
√
x
+5)
√
5
+5
x→5
tg(x−4)
2
2)lim=
=(x−4)=0
(x−4)
x→4
x−2
3) lim =(
)
x
−
1
proszę o wskazówkę jak rozwiązać ten przykład
x+3
x→+
∞
27 gru 14:37
zeesp:
1) ok 2) dodaj po równości lim(x−4) ale tak okk
x+3−5
−5
3) =(
)
x−1
=(1+
)
x−1
x+3
x+3
a
(1+
)
x
→e
a
x
27 gru 14:42